maandag 10 november 2008

Ff kennismaken

Nou... Een schuld of schulden, incasso en deurwaarders.... Wat doe je daaraan?
Je kan het simpel doen: wachten totdat er een uispraak is, en die lul aan de deur laten komen, en dan een pan hete olie naar zijn kop gooien; een mes tussen zijn ribben steken (wel goed doen hoor!), of de honden op 'm afsturen.
Het kan niet missen; ik haat deurwaarders en incassobureaus, simpelweg omdat het in mijn ogen slangen zijn die profiteren van het leed van anderen, en ze daarbij steeds verder de sloot in trappen. En ze vinden het leuk.
Ik heb de afgelopen jaren gewerkt voor een aantal grote incassobureau's, en deurwaarderskantoren, waaronder Intrum Justitia, het voormalige transfair (nu Lindorff), en nog een aantal deurwaarderskantoren. Het hele systeem is gemaakt om de schuldenaar zoveel mogelijk te laten betalen. Het hele systeem is al jaren verziekt en corrupt. Natuurlijk moet je op tijd je rekeningen betalen, en ervoor zorgen dat je niet in de problemen daardoor komt.
Onderstaand een paar voorbeelden voor het voorkomen van problemen;

Als je er nog geen geld voor heb, koop het niet. Veel mensen laten zich verleiden door het kopen op de pof bij Postorderbedrijven (wehkamp e.d.), en zien vaak de hoge rente over het hoofd.
Mensen sluiten leningen af, maar kunnen eigenlijk het geld niet missen. Het is simpel; probeer te sparen. Stel jezelf een doel voor ogen, en spaar naar het doel toe.
Als je leent, neem een hypotheek om een huis te kopen. Dat is pas een verantwoordelijke lening, mits je niet teveel leent om je woning te kopen.

Let erop dat je verder geen verplichtingen aangaat die eigenlijk je niet aankan. Je vaste maandelijkse kosten zoals je huur etc. etc. gaan voor. Ik verlies hier niet uit het oog het lenen vanwege een noodsituatie; dat kan altijd. Let in die situatie er wel op dat je niet teveel gaat lenen.

Ik ben weggegaan uit die sector, omdat veel mensen (schuldenaren) juist door de instanties die ze moeten helpen om verdere schulden te voorkomen (incassobureaus en deurwaarders), juist verder in het donkere gat van beslagleggingen en ellende worden geduwd. Ik haat deze figuren met een passie die niet met een pen te beschrijven is.

Er is tussen incassobureaus onderling ook een levendige handel in schulden/ vorderingen; er was bij Intrum altijd wel sprake van een "schuldportefeuille" die van een concurrent was overgenomen voor grof geld, met een paar duizend schulden daarbij. Die groep word dan uitgemolken, om zoveel mogelijk meer kosten eruit te krijgen, en dan wordt het restant doorverkocht. Het zijn behoorlijk schimmige praktijken, maar het wordt oogluikend toegestaan.

Meer volgt binnenkort, en ook en inside view van 2 grote incassobureaus met de documentatie;
Intrum justitia, en Lindorff!! Meer volgende week!!

Geen opmerkingen: